kuchnia japońska

Najpopularniejsze dania, napoje i przekąski kuchni japońskiej

Kuchnia

Kuchnia japońska jest jedną z najbardziej znanych na świecie nie tylko ze względu na atrakcyjność i walory smakowe, ale również dzięki właściwościach odżywczych, np. białka i inne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kuchnia japońska to nie tylko sushi. Charakterystycznymi dla kuchni japońskiej składnikami oprócz znanego ryżu są przede wszystkim ryby, warzywa oraz owoce morza. Popularne są również rozmaite zupy, gotowane w specjalnych garnkach na specjalne sposoby. Ważnym elementem są również zapożyczone z kuchni chińskiej makarony.

Charakterystyka kuchni japońskiej

Do najpopularniejszych, a zarazem podstawowych dań japońskich niewątpliwie należą: daidai, yuzu, persimmon, kasztan czy gruszka Nashi. Sporo dań przyrządza się z wieprzowiny, kurczaka lub owoców morza, takich jak: kalmary, ośmiornice lub krewetki.

Nieodłączna częścią kuchni japońskiej są różnorakie ryby, a do najbardziej lubianych należą: tuńczyk, makrela, węgorz i langusta. Japończycy oprócz surowych warzyw i ryb, lubią poddawać je gotowaniu i smażeniu. Pierwsze zwłaszcza w przypadku zup, a smażenie tylko i wyłącznie na zdrowych olejach, np. na oleju sezamowym.

Oprócz wielu rodzajów ryżu i charakterystycznego makaronu Noodles, mieszkańcy „kraju kwitnących wiśni” słyną z najlepszych produktów sojowych.

Japończycy uchodzą za najzdrowszych ludzi na świecie i żyją statystycznie najdłużej. A to wszystko za sprawą ich kuchni i diety, która dzięki składnikom bogata w aminokwasy i żelazo, jest niskokaloryczna, ale uboga w tłuszcze i cholesterol.

Najpopularniejsze dania, napoje i przekąski kuchni japońskiej

Sushi – najbardziej znana potrawa, nie tylko w samej Japonii. Znane i lubiane na całym świecie sushi, sporządza się z ryżu gotowanego z octem, cukrem, solą, a także z wodorostów nori, ryb i warzyw. Podaje się je tradycyjnie z chrzanem wasabi i sosem sojowym.

Mochi – sporządzone z klejącego się ryżu i maki ryżowej kluski nadziewane pastą z truskawek lub czerwonej fasoli. Obtoczone w czarnym sezamie to tradycyjna potrawa spożywana zawsze w Nowy Rok.

O dziwo to Japonia uznawana jest za królestwo herbaty. Japończycy namiętnie lubują się w zielonej herbacie i winie ryżowym czyli sake, co oznacza po prostu alkohol. Nieco inne są natomiast desery i słodycze. Są one mniej słodkie niż europejskie czy amerykańskie. Do wielu deserów jak i również dań dodaje się soję lub fasolę. Jako przystawkę można podać sushi lub specjalne tofu.

Rodzaje dań kuchni japońskiej

  • Namasumono – potrawy podawanie na surowo.
  • Nimono – dania gotowane, głównie zupy, ryby i warzywa.
  • Yakimono – dania z ryb, owoców morza i mięsa, pieczone lub grillowane.
  • Teppanyaki – Dania grillowane na specjalnie podgrzewanym stole lub płycie.
  • Tsukemono – rodzaj japońskich pikli.
  • Agemono – dania smażone na głębokim oleju.
  • Sunomono – różnorodne sałatki warzywne, rybne i z owoców morza.
  • Gohanmono – potrawy z ryżu.

Sushi – najpopularniejsze danie z ryżu, ryb i owoców morza.

Typowy posiłek Japończyków

Typowy japoński posiłek składa się klasycznie z trzech dań: śniadania, obiadu i kolacji. Japończycy posiadają zestaw potraw nazywany ichiju-sansai. Składa się on z pięciu elementów: miska ryżu, miska zupy (stanowią one elementy obowiązkowe) oraz trzy potrawy, z których każda została wybrana z innej grupy dań.

Informacje dodatkowe

Informacje dodatkowe znajdziesz na stronie internetowej restauracji Gold Sushi – sprawdź sushi dostawa Warszawa – dowiedz się więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *